Inainte de incoltire

Home / Blog / Inainte de incoltire

Gasiti aici aici un ghid complet despre tratarea si calirea semintelor inainte de semanare scris de Phlox.

Am pus semintele in pliculete de ceai, sunt mai usor de manevrat si de trecut prin cele 3 etape : dezinfectare, stimulare si calire .
Apoi am lasat semintele, intr-o baie de macerat de urzica diluat , pentru aproximativ 24 ore.


Nu uitati sa notati soiurile pe etichete.

Pentru stimulare am folosit sucul de aloe, daca aveti  la indemana frunze de aloe de cel putin trei ani, se marunteste 1 frunza de aloe, se tine la întuneric si la rece (frigider) preţ de 6-7 zile după care pisează, sau se da prin maşina de tocat sau blender, iar sucul stors se diluează cu apa in parţi egale.
Seminţele se ţin in aceasta soluţie cam 18-24 ore.

După tratamente seminţele se clătesc in apa curata si calduta de câteva ori, apoi se pun in vase de sticla (nu plastic si nici metal) bine închise si se pun la rece, afara sau la frigider. Ideea este ca trebuie ţinute la o temperatura de cel mult +3 grade. O alta grija pe care o vom avea, cat timp seminţele stau la rece, este aceea de a tine materialul in care se găsesc seminţele, in stare umeda (nu uda). La rece, trebuie ţinute seminţele vreo 2-3 zile.

Substratul trebuie sa fie mai cald decat mediul in care au stat si bine umezit . Eu plantez cate o samanta in fiecare cub, astfel se repica mai usor.

Vasele acoperite se tin la o temperatura constanta, pana la rasarirea plantutelor, eventual cu o sursa suplimentara de iluminat in timpul zilei.

Urmatoarea etapa , producerea rasadurilor , o gasiti descrisa  aici

Mult spor si rasaduri cat mai sanatoase!

Mirelun

18 Comments

  • Si eu tot ca Green fac, nici macar nu le umezesc dinainte. Si nu pot sa spun, ca am avut pierderi la plante, mereu am mai multe decit imi trebuie. Oricum, e bine de stiut, dar nu stiu daca as avea destula rabdare cu metoda asta … Ai toata admiratia mea, pentru rabdarea de a trece prin toate stadiile descrise. Bravo !!!

  • Buna, Mirelun ! Citesc de mult timp blogul tau si m-ai facut foarte curioasa: daca ai timp, te rog sa-mi explici si mie, cum se repica plantutele din cuburile acestea ? M-am tot gandit, dar eu n-am gasit rezolvarea … 🙂
    Multumesc

    • Se desprinde pamantul de marginea cubului(e bine ca substratul sa fie mai uscat, opresti udarea inainte de repicare) cu un cutitas, cam cum faci cand scoti prajitura din tava 😉 apoi răsadul, luat cu grijă de frunzuliţele cotiledonate, nu de tulpina, se aseaza in paharul sau ghiveciul cu destinatia finala. Nu se completeaza cu pamant pana sub frunzulite, se mai lasa un spatiu cam de 1,5 cm. Se taseaza cu grijă pamantul ca să adere cat mai bine la rădăcini şi să nu rămână spatii de aer. Gasesti aici informatii suplimentare http://hobbygradina.ro/2011/03/19/repicarea-rasadurilor-ghidul-complet-nu-numai-pentru-incepatori
      Sper ca am fost de folos..

    • Mirelun, multumesc mult. Am citit articolul iar acolo spune ca tb. udat pamantul cu apa calduta cu 2 ore inainte de repicare. Tu insa spui sa las pamantul sa se usuce putin. Spui asta in ideea ca, astfel, planta se poate extrage din cub cu pamant cu tot ? Pt. ca asta ar fi foarte bine, ma gandesc ca asa, radacinile n-ar mai fi deranjate aproape deloc Mi-ar fi de mare ajutor sa stiu, pt. ca sunt si eu o gradinareasa la inceput si, cu mintea, pot sa inteleg logica unor lucruri dar nu o mai inteleg deloc daca detaliile nu pica toate pe logica dintai … 🙂
      Uite, de exemplu, imi sta pe limba sa-ntreb daca inmuiatul semintelor se face din ziua in care scrie la calendarul biodinamic ca e ok sa semeni plante pt. fructe, cum sunt rosiile ?
      Pt. ca biologic, daca le inmoi, asta ar cam trebui sa fie considerat momentul cand semintele incep o viata noua, nu cel in care sunt puse in pamant, nu… ?
      Dar ma multumesc sa inteleg macar cum se repica din aceste cubulete.

    • Ai dreptate, pamantul din cuburi, inainte de repicare, se pastreaza mai uscat ca sa fie scos cu usurinta din cub, si sa nu fie ingreunat de apa, astfel mutarea se poate face fara a deranja radacinile si fara sa se rupa tulpinita. In materialul scris de Phlox, se face referire la rasadurile crescute din seminte plantate des, carora trebuie sa le desprinzi cu grija radacinile din substrat.
      Tratarea semintelor dureaza cam 4 – 5 zile. O sa o rog pe Phlox sa raspunda pentru calendar. Daca mai ai intrebari, te astept.

    • Mirelun, mii de multumiri. Ca sa-ti dai seama, asa gandeam si eu, pana ce vanzatorul de la care-am cumparat cuburile astea, mi-a zis ca “asa doar va chinuiti, doamna”… chestie din care chiar ca n-am mai inteles nimic. Mersi mult. Nu-i graba cu calendarul.
      Vroiam sa te mai intreb, inainte de a conditiona semintele, le-ai facut testul cu apa (se pun intr-un pahar cu apa, si se spune ca cele care se ridica la suprafata, cica nu-s bune, pt. ca n-ar fi mature, sau roditoare, ceva de genul asta … ) ?

    • LantiS, calendarul, de regula, se refera la momentul prielnic de insamantare. Procesele de : calibrare, dezinfectare, calire/stimulare inca nu reprezinta pornirea la drum a viitoarei plante, ci doar linia de start, cand freamata de nerabdare sa porneasca glont!:) De aceea, cand incepem, daca incepem, trebuie sa vedem care este perioada de vegetatie a plantei/culturii respective, apoi, calculam in asa fel, incat numarul de zile necesare operatiilor pe care le avem de facut (circa 5-6 zile)sa coincida cu ziua propice de semanare: ex. am o rosie cu x zile vegetatie si ziua propice cade intr-o zi de marti, 28; scad 6 zile pentru tratament si spa si-mi rezulta ziua de 22. Ideea de baza este sa nu o lungim, dar nici sa ne grabim cu semanatul, pentru ca de pierdut tot noi avem.

      Treaba cu cuburile…depanda cum privesti. Mie-mi plac pastilutele. Comode, fara bataie de cap. Si, mai fac ghivece din ziare, in care "repic" cu tot cu pastilutele, dupa ce plantele s-au inforfonat suficient 😉
      Hmm, testul cu apa sarata. Si eu fac acest test, numai ca, avand foarte putine seminte, nu-mi prea da inima ghes sa le arunc pe cele plutarete, asa ca , repet operatia, de 2-3 ori. Intr-un sfarsit apoteotic, mai raman doua-patru in pozitie de pluta, ei bine, pana si pe alea le insamantez si am avut placuta surpriza ca sa-mi si rasara! Se explica prin faptul ca unele seminte se usuca mai tare decat altele, sau sunt un pic mai mici. Cele afectate definitiv,fireste, nu mai apar, dar celelalte au inca ceva sanse. Dar, orice as zice eu acilişea, un lucru este cert: cele care cad ca bolovanu' la fundul paharului, de departe sunt ale mai zdravene.
      spor la insamantat!
      cu drag

    • Phlox
      multumesc mult pt. lamuriri si scuze pt. asa multe intrebari, dar vad ca entuziasmul pt. gradinarit a mai scazut (fata de anul trecut), si-n conditiile astea, voi aici ati ramas cam singurii care va mai puneti (si puneti si altora) intrebari.
      Sa va dea domnul noroc si voie-buna in continuare, pt. ca asta-mi inspira mie acest blog

    • Lantis, Stii ce-mi place mie la blogurile astea? ca poti pune milioane de intrebari, si, pana la urma, tot se gaseste cineva sa-ti raspunda la ele 🙂
      La urma urmelor, d'aia si exista aceste bloguri, nu zic bine?! Fara ele noi am afla mult mai putine, dar fara noi, ele nici n-ar putea exista…
      Entuziasmul pentru gradinarit trebuie sa treaca prin furcile caudine, (umilinta lipsei de informatii, experientei, dispretul celor "cunoscatori", etc)trebuie calit, si astfel, entuziasmul se va transforma in adevarata dragoste de pamant, natura, practic ajungi, undeva mai aproape, de Dumnezeire. Cand vei simti ca lucrurile marunte, obositoare, repetitive se transforma in "mancarimi de palma" si arzi de nerabdare sa le faci,din nou, iar efortul depus pentru zecile de pliviri, udari, scormoneli, este floare la ureche, ei bine, in acel moment incepi sa devii gradinar.
      cu drag

  • Fetelor-cucuitelor, nu e musai vorba de rabdare ci de necesitate.
    Într-o buna zi tare m-am mânioşit , dupa ce rasadurile pe care le-am primit s-au dovedit a fi bolnave capie de mi-am molipsit bunatate de alte plante si culturi. Si cum eram eu mânioasa pana-n maduva simturilor, m-am pus pe cautat vreo posibilitate sa-mi inzdravenesc gradina fara mendeleeve, pasteur-uri si curie-uri. Am cautat, am insistat, am gasit, am testat adevarul ziselor, si am reusit sa-mi pun pe picioare maruntime de gradina. Am inceput cu asa ceva,adicătălea cu ce ne destainuie Mirelun, am continuat cu cenuşăreli, urziceli si supe de ierburi si alte minuni, nu mai sap DELOC pamantul, si nu am a ma plange. Cand plantez nici macar nu am nevoie de lopatica. Mi-s suficiente 4 deş'te, bagate in manuşă. La plantat de arbusti sau trandafi, am trebuinta doar de o sapaliguta. Atat ii de fain pamantul la mine-n gradina! secretul? Nu-i nici un secret. NU sap, si mulcesc orice peticut liber de pamant. Soarele nu-mi vede nici un pui de goliciune in gradiul meu. Io-te ase! 😉
    Gata! M-am laudat suficient! Va urez multe spornicii si rodnicii!
    cu drag

  • Ah, ce imi place chestia cu mulcirea (si eu vreau sa aplic anul acesta metoda – am o gradina in care nu s-a sapat de ani si ani de zile si nu vreau eu sa-i stric obiceiul :)). Fetelor, am vazut in filmul "Back to Eden" (l-ati vazut?) ca cel mai bun mulci ar fi aschiile de lemn. Am tot cautat pe net sa cumpar. Dar cam greu…voi cu ce mai mulciti? Mirelun, mulcesti si tu? Roxana.

    • Scuze ca ma bag in seamna, dar am observat ca Proverbetreişunudouăşapte zice de aschii de lemn. da, sunt bune, nimic de zis, dar si ele, ar trebui cu mare atentie asternute, pen'ca, se stie, aschiile, coaja de copac, talasul, rumegusul, adicatalea, materialul lemnos este un mare pofticios de azot. Asa ca, folosind un astfel de material, este musai sa fie asternut laolalta cu ceva iarba, buruiana, urzicime. 😉
      Iarba este preferata mea, mi-ar placea niste paie, dar tot nu fac rost de ele, cu toate ca cineva s-a jurat cu vantu si pamantu' ca-mi poate face rost…divaghez, am luat-o pe aratura..scuzeeee!, si buruiana (fara seminte). Cu ele imi fac treaba toata vara. La Arbusti am pus carton si a fost bine. L-am "presat" pe deasupra cu buruieni si iarba cosita si pleostita. Si s-au vazut rezultatele. Nu mi-au suferit de cald si sete, chiar cand am lipsit trei saptamani la rand.
      Anul asta vreau sa incerc sa seman prin locurile "descoperite" una-alta (mustar, schinduf, lupin -nu, ca am, phacelia, anason, si grau)

      Sunt curioasa ce-o iesi..

    • Buna Roxana, pentru mulcit am folosit folia, cartonul si paiele. Folia la rosiile inalte si nu au crescut buruieni, dar cateva fire de rosii au avut mucegai cenusiu la fruct, apoi cartonul, l-am folosit in zona cu pir, dar el nici nu s-a sinchisit si-a vazut de treaba, iar in patul inaltat si la capsuni am folosit paiele si aici a fost bine. Mulciul trebuie supravegheat cu atentie, am observat devreme, in primavara, o multime de paianjeni rosii, Joseuri si altii in culori ciudate care dau tarcoale plantelor proaspete. Pentru ei si alte insecte am folosit cenusa, cu care am pudrat solul si plantele.

  • Offf,cum pui tu in practica ce as vrea si eu sa fac,dar cred ca eu am sa simplific operatiunea,nu pot sa migalesc chiar asa.
    Ziceam sa fac si eu operatiunea "monstru",dar cred ca le voi insamanta ca si pana acum,dar voi avea mai multa grija dupa ce incoltesc,hranire/stropire cu diverse bunatati.
    Uita-te pe blog http://gradinahobby.blogspot.ro/2013/02/trifoi-alb.html , ce stie sa faca trifoiul alb,eu mulceam cu frunze,paie,fan ,dar anul asta vreau sa seman pe sole trifoi alb,
    "Pentru multe gradini de legume, unde se practica o agricultura naturala, trifoiul alb este foarte bun pentru stoparea buruienilor.
    Creste des si poate slabi chiar buruienile cele mai puternice…Odată ce trifoiul prinde radacina, nu mai e nevoie sa il plantati timp de cinci sau sase ani."
    in plus am iarba grasa/grasita,care iese peste tot ,acum o rup doar acolo unde plantez leguma,in rest o las sa isi faca de cap,o mai rup pentru salate/mancare si sa o mai dau la pasari.
    Folia este pentru cei care nu vor sa aibe o gradina sanatoasa,mulciul vegetal face treaba tripla,stopeaza buruienile,tine umezeala si hraneste pamantul,deci…
    Sa te uiti si la Facelia,ce grozava este in gradina.
    Astept noi foto cu evolutia,asa zic si eu ca fac parte din experiment.
    Succes in tot ceea ce faci!

    • Cand am observat ca prazul, telina si alte seminte, mai greu de "convins", germineaza rapid, nu mi s-a mai parut complicat. De fapt doar inmoi semintele intr-o solutie 24h, si apoi o scurgi, clatesti si treci semintele in frigider, acoperite, uitand de ele cateva zile. Beneficiile stratificarii le astept la momentul scoaterii plantelor in bataia vantului, atacului ciupercilor si a insectelor afide si paianjenilor, gradina fiind pozitionata langa padure si intre doi vecini care, unul stropeste cu chimice si celalalt deloc, (iar eu sunt la mijloc:). Curentii de aer reci care rascolesc padurea sensibilizeaza mult plantutele si daca mai apar si afidele din solarul vecinului avem mult de furca. De fapt noi suntem intrusii, insectele sunt la ele acasa:))
      Multumesc pentru informatiile despre trifoi si facelia, tocmai cautam seminte, si vroiam sa incerc pe o mica parcela varianta Gradinii Zapacite, cum spune Phlox, combinatia de seminte de legume cu siderate. Peste pir am sa incerc sa seman facelia si trifoi si il las in pace pe terorist. Multumesc ca te-ai alaturat experimentului, revin cu detalii.
      Informatii despre tratarea semintelor cu microelemente si influenta acestora asupra viitoarelor plantute, influenta asupra infloririi si calitatii plantelor obtinute exista in multe publicatii.
      http://blog.seretransilvania.ro/cum-recunoastem-excesul-insuficienta-sau-lipsa-unui-element-din-planta/
      http://www.editurasilvica.ro/analeleicas/27/2/enescu4.pdf

  • Ce am observat eu,gradina iti spune ce ii place si ce nu.
    Dupa primul an de gradinarit traditional,plin cu balarii,daunatori,legat pe araci ,udat aiurea si multa munca fara cap si fara coada,
    acum cu ajutorul plantelor sanitar am scapat de daunatori,
    cu ajutorul mulcitului ,dar strat mai gros de cel putin 5 cm,am scapat si de plivit,
    in plus ramele sunt incantate si hranesc pamantul,
    am palisat aproape toate solele cu rosii si nu mai stau sa leg,
    nu mai ud pe vad,am pus bidoane pvc,
    am inceput sa fac straturi inalte si sunt super incantata de ele,am scapat si de sapat,
    am cautat sa fac o gradinareala fara prea multa munca,ca un gradinar mai puturos.
    Singura bataie de cap mai am cu ciupercile,dar si lor le vin de hac cu o stropeala mai buna de tot felul de macerate.
    Eu zic,pune mana si fa experimentele cu toata increderea in toata gradina si ce fac vecinii nu o sa te mai deranjeze,
    decat or sa te invidieze ca tu ai roade si ei nu.
    Anul trecut toti vecinii nu mai aveau nimic in gradina pe la sfarsitul lui august,li se arsese aproape tot,iar la noi era in toi ,pana la prima bruma in noiembrie am avut roade iar in solar pana in decembrie,
    asa ca…
    Succes in tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!