Vecina Inulina

Home / Blog / Vecina Inulina

Topinamburul (Helianthus Tuberosus)

Am plantat tuberculii la sfarsitul lunii Martie, in sir lung, pe langa gard, printre urzici. Dintr-un tubercul au crescut pana la 5 tulpini, cilindrice, lemnoase la baza solului. In luna August, bobocii erau catarati pe tulpinile picioroange de peste 3 metri, cu frunze dese, alungite si aspre. Cand au inflorit, s-a umplut gradina de culoarea si caldura buchetelor galbene, apoi tulpina s-a aplecat catre rasarit si incet, florile s-au stins. 

Dupa ce s-au uscat florile, am taiat tulpinile la  40-50 cm de sol, la sfatul Armeriei:

„Ca sa poti consuma tuberculii trebuie sa astepti ca florile (marea lor parte) sa se usuce. Cand se va intampla asta, te sfatuiesc sa-l tai la cca. 40-50 cm deasupra solului. Taierea are un scop dublu. Primul – taind florile uscate riscul de a se raspandi samanta este minim (se inmulteste si prin seminte, rezultand plante mici si dese, fara tuberculi la inceput), al doilea – lasand o parte din tulpina, vei gasi mult mai usor cuibul de tuberculi”.

Am cautat la radacina plantei si am gasit formati, prinsi de radacini, tuberculii cu forma neregulata, cu gust dulce, de nuca si aluna. 
Alb cremos si crocant, topinamburul este foarte gustos in salate. L-am incercat si rumenit la cuptor, cu frunze de dafin si piper, e grozav!
Tulpinile plantei, bogate in seleniu (ca si cele de Floarea Soarelui) le-am lasat la uscat, si am sa folosesc cenusa lor pentru tratarea tulpinilor pomilor,  arbustilor fructiferi si in primavara, pentru hrana rasadurilor.
Calitatile nutritive de exceptie sunt mentionate in articolele de pe Hobby Gradina, publicate de Armeria si Phlox.


  

   

  


Mirelun

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!