Black from Tula – Turta dulce din Tula |
O neagra – ruseasca, la culoare-i turta dulce iar la limba iti plescaie gust dulce – acrisor . Fructele sunt mari – carnoase, de le tai felii sau le pui in salata sunt destule ca sa le culegi pana la toamna. Cu port inalt, o indrepti bine de spate, o hranesti si – i dai pace ca sta bine afara. Poti sa o poftesti si-n casuta rosiilor de doresti, ca-i la fel de roditoare.
Ce spune Vasile Dumitru de Tula acesta:
„roșiile tale, toate
au culori tare ciudate!
copil, nu-mi venea a crede
că o roșie e… verde.
dar acum șoptesc în barbă:
cum e o roșie… neagră???
și zău că îmi fac chiar cruce,
îi zice și… TURTĂ DULCE!”
au culori tare ciudate!
copil, nu-mi venea a crede
că o roșie e… verde.
dar acum șoptesc în barbă:
cum e o roșie… neagră???
și zău că îmi fac chiar cruce,
îi zice și… TURTĂ DULCE!”
Mirelun
Frumoase si interesante rosiile, Crezi ca rezista si in conditii mai vitrege de temperatura( ma refer la zone montane) – se adapteaza.oare. O zi frumoasa sa aveti.
In locul Mirelunei va raspund eu, Vasile. Da, sunt rosii rezistente la conditii de iluminare scazuta, frig si, in general mai vitrege. Lipsa de apa o suporta, dar, totusi, daca depasim masura, vor suferi de craparea fructului. In schimb, chiar si cu soare doar pana la ora doua, au fost foarte dulci si savuroase. Se numara printre preferatele mele, dimpreuna cu Black Russian, Thula, Kumato si nu ma mai lungesc la vorba… 🙂
Mosia mea este un pic mai sus de Campina, fiind zona deluroasa cu nopti reci si zile caniculare.
Multumesc pentru detalii. Eu sunt si mai la nord acum, in C-lung. Moldovenesc unde rosiile se gasesc de regula la… supermarchet. Vreau sa incerc in primavara asta un mic solar si caut cateva soiuri mai rezistente la temperaturi mai scazute. O seara linistita si weekend placut.
In general, soiurile negre, mai ales cele de obârși ruseasca, sunt rezistente la conditii vitrege de crestere.
Dar vreau sa fac o remarca: la rusi tomatele se cultiva de la E la V si de la S la N. Pana si in vitrega Siberie, unde, e drept, este foarte posibil sa ai chiar si 35 de grade cu plus, vara, dar si multe zile noroase si ploioase, sezonul de vara este extrem de scurt (incepe spre 20 de iunie si se cam sfarseste pe la10 august..) pasionatii de gradina si de tomate cultiva soiuri si hibrizi in gradina, in sistem deschis (la sol, nu acoperit). Singurele precautii sunt stratul de mulci si, in perioadele de posibil inghet, acoperirea cu agrotextil. Si, spre mandria lor si surprinderea celorlati, fac recolte , unele de invidiat. Dar, de fapt ce voiam eu sa spun: rusii considera SUD-ul tarii ce regiuni? desigur, ati ghicit, Moldova si Ukraina, unde nu exista vreo problema sa cultivi rosii in gradina (la sol). Asadar, va las sa trageti singur concluzia…. 🙂