Caisul si Rubarba

Home / Blog / Caisul si Rubarba

Astazi am gasit caisii cei batrani, asa cum nu i-am vazut niciodata, impodobiti cu butoni de sarbatoare , zambind in soare, inalti si impliniti. Am stat sub coroana lor, privindu-i pe ei si cerul de deasupra. Parca tot nu a fost destul, asa ca astazi am privit mereu catre cer, printre  bumbii acestia si maine, dis-de-dimineata am sa fiu din nou langa ei.

Primavara trecuta nu au rodit si ne consolasem cu gandul ca sunt batrani si nu vom sti gustul fructelor.Vecinii ne-au marturisit ca fac niste poame grozave , mari si parfumate. Fostul proprietar s-a ingrijit sa aibe pomi buni : visini, ciresi, nuci, caisi, peri, gutui. Le-am gustat pe toate, mai putin caisele.

*

Am trecut repede cu privirea peste toate si am gasit clematisii inmuguriti, bujorul arborescent a tricotat rozul prafuit fara sa-i pese de zapada, usturoiul s-a ingrasat peste masura, stevia si leusteanul sunt gata, scoase din necaz. Cred ca am gasit si usturoi salbatic, am sa-i verific maine bulbii.

Am cautat unealta minunata si am plantat rapid Luleaua turcului, Glicinele si frumoasa Rubarba , primita in dar de foarte departe.

Am tras o perdea peste salata rosie , ca sa creasca mai repede si am asezat la loc, tot  in patul inaltat, salvia si rozmarinul . Colectia de coji de oua, banane uscate, foi de toate felurile, le-am incorporat in pamantul afanat, moale si umed. Anul trecut, am ascultat cum un coleg imi povestea ca solul din gradina sa este sarac, ca nu creste mai nimic si sigur ii lipseste ceva. I-am aratat cum functioneaza patul inaltat si i-am sugerat sa incerce. Peste cateva saptamani mi-a marturisit ca a sapat si el si a facut patru paturi inaltate, folosind lemnul vechi din curte si rumegusul, iar in vara mi-a aratat rosiile sale vlajgane si nu-mi venea sa cred : erau grozave, inalte si sanatoase iar el era foarte multumit. 
Pirului i-am stins lumina, am acoperit zona in care creste cu un strat gros de carton, am asezat  apoi  pamant si paie si am adaugat purinul de urzica ramas din toamna. Aici, in zona aceasta a dantuit asta vara , Tuta Absoluta, neobosita si antrenata. Fix aici in zona pirului, zona neumbrita, neprotejata si in plin soare si-a cuibarit progeniturile in frumoasele rosii. Pentru ea si alte pofticioase, am pregatit rasadurile de craite si semintele de plante sanitar .

 Coconelul acesta de unde a mai aparut oare?!! Maine ii tund toate bigudiurile si le pun pe jaratec.

 Liliacul incepe sa povesteasca, asa cum stie doar el, despre primavara care vine.

 Ne vedem si maine.

Azi , 31 Martie.
Unealta de gradinarit  se foloseste pentru plantare, afanarea solului si eficienta pentru eliminarea rapida a buruienilor.Se fixeaza in sol, se roteste ”ghidonul” si cu o singura miscare obtineti rezultatul dorit:)

 
 Mirelun

10 Comments

  • Minunat comentariu, in stil Mirelunian. 🙂 🙂 🙂
    Ma man'ca palmele, ma furnica talpile….nu mai am rabdare!! Tre' sa ajung si eu cum-necum la mosie. Ma asteapta toti copiii, doara.
    Mirelunulu, tare-mi mai place ustensila matale, de uni ziceai ca-i cumparata? Si cat o costat?
    Cat despre cais, m-a dat gata, dragul de el, simpte ca are nustapani noi, ci prieteni noi.;)

    • Unealta am vazut-o la Huni Gradinarul, cel care ne-a unit pe toti. Am cautat-o primavara trecuta si am gasit-o la Hornbach sau Obi, nu mai stiu care din ele, iar pretul a fost bun, cam 60 ron daca imi amintesc bine. Imi amintesc ca a costat mai mult foarfeca de vie.

  • Am dat si eu binete minunilor din gradina ta, Mirela 🙂
    Rhubarba … poate ar trebui sa imi aduc si eu din gradina mamei, pe-aici n-am vazut deloc …
    Eu folosesc pe post de unealta fermecata o bucata de tub de plastic, dar numai daca e afanat pamantul, a ta e sigur mai de folos. O sa-mi caut si eu una, asa ca zi-ne de unde o ai. In Iunie ajung in Timisoara 🙂

    • Draga Dani, am cumparat unealta de la Hornbach sau Obi, nu mai stiu sigur de la care dintre ele, am sa ma duc sa vad daca au si iti dau de stire pe email. Eu am cumparat-o anul trecut in primavara, mi s-a parut comoda si eficienta. Merge si pentru plantarea rasadurilor, nu are o circumferinta foarte mare.

  • m-am uitat de doua ori, mai, o fi postare de anul trecut – gandeam eu vazand cat de mari sunt toate. dar nu, e de-acum. la noi bujorii sunt la stadiul de tzucumbere roscate, spre 1 cm. la tine e mai primavara.
    scula am tot cautat-o si eu – nu si in hornbach, ca n-avem in zona. ehe, ce buna ar fi…

  • Deci…si deoarece…cum e treaba cu rubarba? Am inteles ca tulpina este buna, nu si frunzele. Ai incercat sa faci ceva din ea? Cum se inmulteste? Cu cine e prietena (companioana)? Ca la mine in tabel e loc liber la prieteni/neprieteni. In schimb am gasit asa: "Frunzele de rubarba nu trebuie consumate, pentru ca provoaca alergii. In schimb, daca sunt lasate sa putrezeasca in gradina, reprezinta un ingrasamant natural ideal.
    Tulpinile de rubarbar, delicioase cand sunt transformate in dulceata sau in compot, devin mai suculente si mai carnoase daca suratele lor pe cale sa infloreasca sunt taiate din tufe, inca in stadiul de boboci. Frunzele de rubarbar contin acid oxalic. Fierte in apa, se obtine un decoct care functioneaza ca fungicid, pentru legumele radacinoase, in frunte cu varza." O zi frumoasa.

    • Cu rubarba eu zic sa incerci si sa vezi de-ti place… eu am pus tulpina, atunci cand a ajuns la 30-40 de cm in dulceata si in compot. este buna, gustoasa, aromeaza bine. Frunzele nu le-am consumat, le-am lasat pe sol pe langa tufele de Kiwano. In primavara am sa vad cum se va ramnifica si iti spun. Am facut si rasad din samanta am sa-l trec direct in gradina sa vad cum va creste. experimenteaza si tu Roxana si gusta tot ce te tenteaza. Asa vei afla ce-ti place !
      Cu drag, Lunetta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!