Am citit programul excursiei intocmit de prietenul nostru pasionat de istorie si abia asteptam sa pornim la drum. Prietena mea Oana, m-a privit uimita si dornica de amanunte : ”Pleci la Sarmisegetuza ?! Sunt multi cei chemati acolo!” mi-a spus ea .
Am stabilit detaliile legate de drum : „Voi o sa veniti pe Drumul romanilor ” ne-a spus prietenul nostru, zambind sugubat si ne intalnim la Deva „.
Am pornit dimineata si prima oprire a fost la Novaci – Ranca, pentru identificarea traseului. Nori pe cer, dar si soare, o temperatura placuta pentru o astfel de calatorie .
Asfalt nou si localitatea Ranca ramane in urma.
Continuam drumul, curiosi fiind la fiecare serpentina, ce priveliste ni se va deschide privirilor.
Urmeaza Pasul Urdele, 2145 m altitudine.
Brazii sunt inalti cat muntii.
Pasul Tartarau , Barajul Oasa, Sugag , Dobra , Capilna, Sasciori.
Parasim Transalpina si pornim catre Deva , locul de popas.
*
In ziua urmatoare am pornit catre Sarmisegetuza Regia, locul de intalnire.
„Ce stii despre daci ?”
Ascultam in liniste si cu emotie ce ni se dezvaluie despre poporul misterios: sanctuarele, calendarul solar si astronomic, sistemul de canalizare , cetatile de aparare .
Ne-am intors la Costesti si am pornit prin padure catre Cetatea de aparare Costesti – Blidaru.
Drum frumos cum nu am mai vazut, prin padurea deasa, cu copaci care au forme ciudate si scorburi care probabil ascund multe secrete. Am observat ca ni s-a alaturat un insotitor, un caine alb, care mergea langa noi de parca ne calauzea.
„Ce ti-ai fi dorit Dragos sa fi, daca ai fi trait in vremurile acelea ?”
„Preot, preot dac, vine raspunsul ferm.”
O poienita plina de soare ne da semnalul ca ne aproiem. Blocuri de calcar, pasim in interiorul incaperilor si simtim cum o energie ne impresoara si toata oboseala drumului se risipeste.
„Cetatea care nu a putut fi cucerita, aparatorii s-au predat din cauza epuizarii resurselor”.
Am zabovit aici ceva vreme, ne-am odihnit si ne-am simtit liberi.
Biserica Densus
Manastirea Prislop
Ulpia Traiana Sarmisegetuza
Castelul Corvinilor
Mirelun
Un traseu foarte frumos, Mirela ! Pe jumatate l-am facut si noi in vara, doar ca n-am urcat la Sarmisegetuza dacica … Minunate pozele ! Se simte caldura soarelui in pietrele alea albite de vreme …
Foarte frumos intradevar. Ne vom intoarce in zona pentru Cetatile dace.
Ce frumos! m-am furisat si eu in grupul vostru si am revazut o particica de istorie. Multumesc ca m-ati luat cu voi! 🙂
Dana,te invitam cu drag in urmatoarea calatorie, astept si eu detaliile cu nerabdare:) Pana atunci ne vom intalni in gradina..
Fata, hai-hai, ia zi-mi tu, mai bine, cine este pozaru'?? Asa poze faine, numa' un priceput sau un simţăreţ aparte. Cel putin prima este de+a dreptul minunata! In unele poye, detaliile sunt atat de bine atacate! Minunat! Am mai remarcat la multe alte poze, aparent "obisnuite"
Eu sunt …multumesc Phlox.!
o adevărată lume a poveştilor!
poveşti despre daci, frumos inventate, e şi ăsta un talent, să priveşti o piatră şi să inventezi o istorie, şi poveşti… fotografiate! neinventate, minunate!
aici nu comentez.
dar te invit la drum … se apropie urmatoarea calatorie.