Conasii Ardei si Vinetele

Home / Blog / Conasii Ardei si Vinetele
      Anul trecut, cand am pregatit rasadurile de ardei, nu stiam prea multe despre ingrijirea conasilor frigurosi, asa ca am procedat la fel ca si cu cele de tomate. Le-am repicat, le-am dat sa bea ceai de coada calului, cat nici bunica nu a baut,    i-am tinut pe pervaz, la fereastra, plus orele de veioza, in loc cald, deasupra caloriferului.  Inainte de transplantare le-am montat cercelul de cupru, cam cu o saptamana inainte de mutarea in gradina. 
      Rasadurile au crescut frumos si  multumite, iar in luna Mai aveau flori si bilutele lor mici si verzi, se uitau curioase prin gard, la vecini.
      A urmat apoi o perioada lunga de ploi, fara oprire, iar in luna Iunie, soarele a pus stapanire pe gradina. Temperaturile crescute, si soarele puternic, au produs arsuri pe fruct si pe frunze si in luna Iulie, am acoperit ardeii si rosiile cu plase de umbrire. Dupa ce am pregatit si instalatia de udare cu picatura, au fost pe deplin multumiti si s-au pus pe rodit, pana tarziu in toamna. Am continuat sa-i stropesc cu ceai, alternativ cu dusuri de zer de lapte si cateva picaturi de betadina. Imi amintesc ca am stabilit clar cu sotul meu, ca eu ma ocup de plante si el, de instalatii, pompe si foisor, dar cand ajungeam la gradina, el arunca cheile pe masa si fugea in gradina, la prima inspectie. Mergea pe poteca cu mana intinsa si atingea varful rosiilor si ardeilor, ca un salut de bun gasit, apoi se apuca tot el de copilit, udat si alte asemenea treburi. Daca gasea cumva o rosie mare, coapta sau un ardei bun, se manifesta precum samanii: topaia si intona ceva.
                                                                              * 
       Anul acesta am semanat ardeii mai tarziu si  nu le-am aprins lumina, si nici nu le-am dat sa bea ceai, asa ca ei s-au suparat si nu vor sa negocieze o impacare. Le pregatesc acum ceaiul lor preferat, plus tataneasa si maine ii duc la lumina gradinii, in minisera tunel. 

Vinetele sunt un soi, cu frunze foarte mari si fruct carnos, dar au nevoie de spatiu pentru dezvoltare. Asta vara,  le-am ajutat sa rodeasca cu solutia de acid boric, foarte eficienta atunci cand temperatura depaseste 30 grade C. 
Le-am asezat si pe ele tot langa castraveti, in spatele solarului Vecinului. Nu fac multe vinete, dar acestea sunt foarte mari, globuloase si fragede. Vecinul m-a intrebat daca este brusture, dupa cum vedeti, frunza este  mare si altfel. 

Am uitat sa pregatesc craitele, anul trecut pe vremea asta aveam rasadul  marisor. Am pus semintele cu varful negru in pamant si acoperite. Le astept, ca de mare ajutor mi-au fost. In toamna le-am taiat tulpina de la baza solului si am pastrat radacina in pamant. Este un excelent afanator si alunga multi  nematozi, viermi si alti pofticiosi. Am pregatit si semintele de Condurul Doamnei si tot maine, am treaba cu niste bulbi de tuberoze, pe care i-am primit astazi. 

Sa ne auzim cu bine si ardei intelegatori va doresc!

Mirelun

13 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!