In toamna, Vecinul cel Cumsecade, ne-a dat un cos cu mere, foarte mari, zemoase si aromate si ne-a spus zambind: „Vecina, vedeti daca va plac merele noastre!” Va spun sincer ca nu am mai vazut si mancat asemenea mere, au varful usor ascutit si cret si sunt dulci si aromate, cu consistenta dura si zemoasa in acelasi timp. Pomii ii ingrijeste dansul, ii curata, le taie crengile, l-am vazut mereu cocotat pe scara.
Am plantat si noi, in toamna anului 2011, doi meri mici si subtiri si nu m-am gandit ca o sa vad prea curand vreo floare de mar la noi in gradina, de fapt nici nu stiam cum arata. Azi am vazut si va arat si voua :
Parul, s-a intrecut pe sine, anul acesta este si mai frumos, nu-mi venea sa mai plec de langa el.
Am verificat ce se intampla sub patura de carton si paie, asternuta acum 3 saptamani si am gasit un sol umed si moale, asa ca am asezat rasadurile de varza, pentru proba.
Am aliniat si rasadurile de bame rosii si mazare sparanghel si le-am pus un clop transparent, pentru ca sunt fragile, abia iesite din casa.
Am plantat rasadul de cimbru, guliile mov, rasadul de praz si de telina.
Avem o noua cunostiinta, pe dansul nu l-am mai vazut prin gradina pana acum.
Clematisul se desfasoara pe gard , iar rubarba se aseaza confortabil. Multumesc Armeria.
Ne vedem saptamana viitoare!
Mirelun
Ce frumoase sunt floricelele de par
Am cazut in admiratie, da' rau 🙂
Ai mei au 2 crengi.Pana vad eu de la ei flori…
Da Angeli:) parca a venit o fata frumoasa si l-a impodobit.
Vin si ai tai din urma si o sa fii mandra de ei!
De ceva zile, merg prin gradina si privesc spre cer si pomi.
Merii au intrat pe rod la noi de mult dar anul trecut am avut o surpriza din partea parului care e subtirel dar a facut 5 pere:) Anul acesta merii tai o sa faca cateva mere sa le gusti:)
Multumesc Brandusa. Mai ai nevoie de bob? Sa-mi dai adresa la care vrei sa trimit boabele:)
Mireluuun, mi-a fost dor de tine, de postarile tale, de gradina ta frumoasa si chiar si de povestiri noi cu Vecinul cel Cumsecade. Tu ai mai postat, eu mai am de citit. Deocamdata am fost prinsa cu amenajarea gradinii. Am si eu acum 3 straturi inaltate, doar unul din ele are crengi la subsol, restul nu. Pe viitor imi doresc sa pregatesc si un stratulet lasagna ca la Vasi harnicuta.
Azi am mutat niste trandafirasi plantati toamna trecuta…si la unul din ei erau deja paduchi verzi cocotati in varf. Si cand i-am vazut mi-am adus aminte de tine, cum spuneai intr-o postare recenta ca urmeaza cirezile de afide. Mda. Si apropos de furnici…deja am pus o intrebare pe HG in legatura cu combaterea lor macar putintel. Ca mi-au invadat o aripa a solarului si nu prea reusesc sa plantez nimic acolo.
In rest pupici si spor la treaba! Abia astept alte postari. Cu drag, Roxana.
Proverbitta, patul inaltat, cu crengi ingropate la subsol, poti deja sa-l acoperi cu paie. Dureaza ceva pana ce lemnul din subsol isi va face treaba:)
Trandafirii mutati trebuie sa-i astepti putin, se supara un sezon si apoi le trece.
Pentru afide, este un material pe HG scris de doamna Heizer si comentarii ale celor care au folosit retea :
http://hobbygradina.ro/2010/05/13/intelegerea-actiunii-insecticide-a-sapunurilor-si-detergentilor/
Numai bine!
Mirelun, legat de mulcire. Daca pun paie nu le ia un vant mai puternic din strat? La fel…daca pun rumegus, nu il ia vantul? Si merge sa pun paie si pe celelalte straturi? sau doar la cel cu crengi in subsol? Cu drag, Proverbitta 🙂
Se mulcesc toate paturile inaltate. Tu ai inaltat solul, cu o treapta, catre cer, soare si vant. Pamantul din aceste rame de lemn necesita mulcire, mai ales acest pamant. Daca nu mulcesti, vei uda zilnic. Asta doresti? Stratul in care ai ingropat crengile necesita timp pentru descompunerea acestora.
Referitor la paie, daca iti este teama ca le va lua vantul, desi asta nu se va intampla, poti pune deasupra lor putin pamant. Paiele nu zboara. Poti sa mulcesti cu orice nu are seminte si radacini: urzica taiata si lasata la soare, iarba cosita de cateva zile, frunze etc. In patura de carton si paie pe care am asternut-o acum cateva saptamani, rasadurile de varza, varza creata si brocoli sunt bine, vesele , hidratate si nici un pai nu a fost miscat din loc de vant. Paiele de anul trecut cu care am mulcit capsunii sunt tot acolo. Nu stiu de ce ai temerea acestea. Incearca cu un singur strat mulcit cu paie si vorbim apoi:)Tu alegi tipul de gradina care iti place.
Mirelun, multumesc pentru explicatii…abia astept sa ma apuc de mulcit, dar mai ales abia astept sa vad efectele. Inca din iarna trecuta iti spuneam intr-un comentariu ca vreau sa mulcesc si eu. Dupa ce am vazut inceputul filmului "Back to Eden" cu atat mai mult mi-am dat seama ca e bine sa fac asta. Ieri, uitandu-ma prin gradina am observat ca desi udasem cu o zi inainte, tot pamantul arata uscat, si nu doar cel din straturile inaltate dar si cel de la capsuni unde nu sunt straturi intaltate. Si chiar vorbeam cu sotiorul meu ca trebuie neaparat sa mulcim. Dar… pentru ca in ultimul timp a batut vantul mai tare pe aici, ne gandeam daca nu vor zbura paiele – alte variante de mulcire nu prea am, cel putin pana va creste gazonul sotiorului meu. Multumeeesc de sfaturi, dar mai ales de imboldul pe care mi l-ai dat. Era nevoie. Te tin la curent.
Exact ce ziceam, fotografia a patra poate figura în orice almanah foto!
Ar fi o miiică întrebare: chiar e utilă data de pe fotografie?
A patra… parul !
daaa , face perele zemoase.
Data , da, este foarte utila.