O zi perfecta

Home / Blog / O zi perfecta

Gradina stia ca am sa vin la ea, de aceea, mi-a pregatit cateva surprize care m-au bucurat si m-au relaxat, dupa atata vreme rece si mohorata. Stevia, salata rosie, usturoiul, ceapa verde, capsunii, hameiul, coacazul si murul, nucul si uniforma sa, nu in ultimul rand liliacul cu mugurii bombati de verde si mai ales bujorul arbustiv de mai sus, plantat anul trecut. M-am tot uitat si m-am minunat, ce culoare si ce ata a folosit  ca sa desavarseasca o asemenea lucratura si cum va arata minunea aceasta cand va creste. Daca ajungeti la liliac… ei aici se schimba putin decorul, ne apropiem de padure si de zona unde trebuia sa inregistrez cantecul pasarilor , pe care sa-l ascultati si voi. Toate ma asteptau si ma imbiau sa raman. 

  

Dar , pentru ca da, exista si un dar, brusc gradina a intors foaia si mi-a bagat sub nas o lista cu urgente si m-a pus la treaba:
Unu  – de curatat smochinul, de frunzele si fructele brunificate. Rezolvat.
Doi – Mulciul, mulcirea. De verificat pamantul acoperit cu strat gros, de paie si rumegus. 
DA, nu se compara cu pamantul ramas neacoperit, amplasat in zona de mijloc a gradinii, unde este plantat usturoiul si ceapa,  cred ca puteti observa si voi acest lucru. Pamantul de sub stratul de paie uscate si rumegus, a pastrat umezeala si este afanat, O alta constatare: nu sunt buruieni crescute. Anul trecut, aici erau bolovani de pamant, sol uscat si crapat,  batut de ploaie si tasat de zapada. 
Mai avem de lucru deci, mai sunt doi baloti de paie, pe care Vecinul cumsecade mi i-a dat la schimb, pe niste seminte de rosii, care incep toate cu Black sau Russian. La inceput n-a vrut, a zis ca-i foloseste cand taie porcul, animalul acela pe care il mangaie zilnic, dar apoi s-a razgandit.  Balotii au incoltit insa , sa vedem ce putem face.

Trei – Caisii batrani .
Da, problema nerezolvata inca. Caisii nu au rodit anul trecut, nu au facut flori,  doar frunze. Am banuit ca s-au lasat inselati de vremea calda din luna Decembrie, iar gerul mare, care a venit apoi, a pus capat mugurasilor.  Incercam, sa vedem daca putem trece peste taierile drastice. Intreb pe HG Q&A http://intrebari.hobbygradina.ro/questions

Patru – Viermele de sarma. E?!! Am verificat capcanele din legume crude si i-am gasit. Dar gasim si aici o rezolvare si o alta postare. Vorba lui Vasi ” Ia-te la tranta cu ei !”

Cinci – de hranit cu organica pomii mici, capsunii si trandafirii. Rezolvat.
Sase – de verificat trandafirii si pomii mici, de curatat si taiat.
Pai, nu mai avem timp, ne vedem si maine sigur! Venim cu ajutoare.
Sapte – Patul inaltat – de protejat lemnul cu ulei .
Opt – Vita de vie, mai ales soiurile de masa, plantate acum un an, au nevoie de sustinere.
Noua – Bujorul .


Mirelun

13 Comments

  • mmmmm, simt, soro, miros de reavan si ma mananca neshte palmeeeeee, uf! I-auzi! Ce se aude? Ciripituri de zburatoare vesele!
    Hai, nu sta! La treaba! Uite cate sunt de rezolvat!
    cu mare drag

  • Foarte mult de munca, dar si satisfactii pe masura
    Frumoasa gradina ai, Mirelun 🙂
    Ai dreptate cu mulcitul, unde am mulcit si eu este un pamant afanat si frumos
    O zi frumoasa 🙂

  • Hei, dar la tine e chiar primavara!!!! cu tot ce aduce ea: primii muguri, frunzulite si floricele. Plus ( un mare plus!) munca, munca, munca! Dar si multa, multa bucurie…. a venit primavara! Iti doresc o primavara spornica! 🙂

  • Mireee, pune mulciul de paie la gaini o perioada si ele il vor curata de toate boabele, apoi il folosesti in gradi.
    Poza cu viermele este buna de pus pe wikipedia (ha,ha,ha)
    Eu sunt la stadiu de un nou strat lasagna :))
    Pup!

    • Aha ! Mi s-a dus vestea ? In general imi plac bujorii, dar cei arborescenti nu figureaza in gradina mea, inca, asa ca-s la capitolul " must " si nu pot, sa nu ma extaziez in fata lor 🙂 Bujorii nu prea cresc in gradinile din Grecia si am avut emotii mari, sa vad ca infloresc la mine. Acum ma uit la locul in care am plantat unul arborescent si parca apare ceva in zona, ca tulpina s-a uscat … inca mai sper sa invie din radacina. E a 3-a incercare …

    • Apare ceva? Eu l-am plantat in toamna si l-am acoperit peste iarna,(ma gandeam ca vin iar geruri mari) si vad ca a trecut cu bine si da semne bune. Mai am un liliac Budlejja plantat in toamna, a stat verde pana tarziu, dar inca nu da nici un semn.
      Am citit articolele Corinei despre bujorul arborescent si am vazut ca iti plac si tie. Mai am un Tamarix Tetrandra, care anul trecut a inghetat partial,(tot nou plantat) si a ramas o ramurica, acum este stufos si inalt, sa vedem ce se hotaraste si el.

  • unu – sunt curios care e murul, nu l-am… depistat!
    doi – apropo de patul înalt, am văzut dezbaterile anterioare, mi se pare barbar să foloseşti în grădină scânduri date cu ulei ars sau motorină, este ca şi cum ai mângîia trupul iubitei cu mănuşi din sârmă ghimpată… în cel mai rău caz folia de celofan, deşi eu aş folosi scândura naturală, cu timpul se dizolvă în pământul patului…
    trei – aceeaşi admiraţie pentru unele fotografii, spre exemplu crengile înmugurite mi se par dintr-un film sf…
    gata pentru azi!
    bună dimineaţa!

    • Buna dimineata!
      Murul nu este in poze, ce-i drept, acum observ, revin cu o poza…
      Despre creme si potiuni nu am ce spun, ca nu am incercat …dar ramane de vazut ce sugestii mai primim!
      O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!