Papadia si Cotofana

Home / Blog / Papadia si Cotofana

26 Comments

  • Ce culoare are gangania.
    Am niste ardei vizitati de musculita de sera…dupa spalat, le-am aplicat si un parfum
    Sper sa nu se extinda
    Dar gangania imi este necunoscuta. Nu am mai vazut-o pana acum
    Gradina ta este avansata, ai deja floricele deschise in copaci si papadii 🙂

    • Apa din vecinatate sau amplasarea catre sud, o fac mai vrednica. Poate si cortina padurii..

      Am avut la un trandafir japonez o musculita mica alba, care clocea ceva pe sub frunzele amaratului si am incercat cu amestecul de ulei,detergent si alcool. Nu s-a mai extins atacul si am indepartat frunzele infestate. Am presarat si niste scortisoara pe frunze si pe sol. Au fugit mangand nori.

  • Mare, mare grija cu musculita alba, ca nu e de gluma!!!
    La mine " nu se ezixta ", vorba unei maicute, flori in pomi la ora asta.
    Salata e frumoasa rau, si nu este soiul lolo rosa, nu? Sunt ochi si urechi pe capsunile tale (O_O)–>>
    Ieri am inceput experimentul cu compost in 18 zile:))
    Pup!

    • Trandafirul cu musculita alba este la serviciu si dupa ce l-am pudrat bine cu scortisoara, toata lumea care trecea pe langa el, pleca impomadata pe haine:)
      Salata o am de la Varul cel Bun, am pus-o in toamna, iti trimit rasad la toamna si niste usturoi care miroase altfel decat cel obisnuit. Compostul in 18 zile e de mare interes:) eu nu am apucat sa fac compostiera.

  • Ooo, ce frumos e bujorul !!! Zambiluta va iesi cu picatele, draga de ea 🙂 Liliacul e pe baricade, gata de atac. Si mai ai acolo o planta agatatoare, care nu stiu ce e … parca nu seamana a clematita … Super frumoasa e gradina ta si imi place, ca pui de toate, si flori si legume 🙂 Bravo !!!!

    • Stiam eu ca o sa-ti placa bujorul…Planta agatatoare este Passiflora, am primit-o recent si era un puisor fragil. Acum s-a mai intremat:)
      Tot agatator este si hameiul, se urca pana la cer. L-am dat jos din cires si de pe antena de pe casa. L-am lasat liber pe gard. Acum incercam sa mutam niste iedera, nu stiu daca nu trebuia in toamna sa facem asta.

  • Mirelun, de cate ori postezi ceva ma mananca degetele sa tastez repejor un comentariu, pentru ca dupa o plimbare in gradina, e imposibil sa nu imi atraga ceva (sau mai multe ceva-uri) atentia. Acum am vazut poza cu capsunelele. Si eu am pus seminte de capsuni…pentru ca imi doresc mult niste capsunele remontante (asa se spune, nu?). Dintr-un soi care se numeste Temptation mi-au iesit 7 fire, dintre care unul singur este mai crescut, asa ca la tine. Din al doilea plic (alt soi – "Ruegen" se numeste) au iesit multe fire, dar sunt minuscule…sa vedem ce va fi pana in final. Am mai cumparat si niste fragute galbene…si acolo alte fire minuscule. Te rog sa ne tii la curent cu evolutia lor. Salutari la albinuta harnicuta (nu ma refer la cea din cais :))

    • Multumesc pentru salutari Proverbitta! Da, am lasat capsuneii in minisera, la o temperatura mai scazuta. Mi se pare ca au mai crescut, desi in comparatie cu restul rasadurilor par minusculi. Sa vedem ce se intampla cu ei. Merita incercat in minisere, nu in ghiveci. Eu nu am mai avut loc:)

    • Vroiam sa te intreb daca a reusit la tine experimentul cu capsuneii din seminte. Eu am pus rasadurile in pamant si s-au prins. Acum au inceput sa infloreasca. Au facut insa niste fragute – nu pot sa ii numesc capsuni 🙂 La tine cum a mers?
      Cu drag.

    • Proverbitta, minusculele rasaduri de capsuni le-am trecut in ghivece de turba si le-am mai lasat pana s-au potrivit de plantare. Inca nu au inflorit, se dezvolta frumos sub gutui.

  • Anonymous

    Buna, Mirelun, interesant cum pui tu cartofii; o sa-i acoperi cu paie, sau cu amestecul acela de pamant si paie ? Ce e praful alb din roaba cu pamant ? Juni

    • I-am acoperit cu amestecul de paie, pamant si Delcamag. Pe acesta din urma l-am folosit si pentru un amestec pe care l-am dat pe scoarta copacilor batrani. Toate cele bune Juni!

    • Anonymous

      Mirelun, ai adaugat Del-Ca-Mag ca sa neutralizezi aciditatea solului ? Se pare ca Del-Ca-Mag asta face (m-am uitat pe net) si-atunci, inseamna ca nu e bine sa fie adaugat si la rosii, de ex, carora le place solul un pic mai acid. Sau, ai facut un test de sol si stii ca ai nevoie sa amendezi aciditatea ? Intreb. pt. ca mie, personal, mi-e cam teama sa adaug amendamente, pt. ca nu le cunosc foarte bine filozofia (am citit pe softpedia, de ex, ca excesul de calciu perturba nutritia cu Bor, Fe, Mn, Zn, K, Mg.). Juni

    • Draga Juni, la pomii batrani am curatat trunchiul cu grija si am facut un amestec de cenusa din lemn curat si Delcamag si am spoit bine pana la ramuri. Mai ales la pruni, care au fost luati in primire asta vara de catre viespi. Schema de tratament pentru ei, m-a depasit si prunele au cazut secerate. Pentru cartofi am folosit amestecul de pamant si paie in parti egale, am adugat putina cenusa si Delcamag. :)Supliment de calciu, magneziu si potasiu. Un coleg a cumparat un saculet si mi-a dat o mica parte. Am incercat doar, o sa vad ce se intampla. Nu am folosit pe sol deocamdata.

    • Anonymous

      Multumesc, Mirelun. Si eu tot de experiment, anul asta am sa plantez niste pomi si o sa folosesc ca ingrasamant terrafertil despre care am aflat de la Phlox, pe Hobby Gradina, sa vedem ce efect va avea. L-am ales pt. ca-i organic, nu modifica pH-ul solului, si pt. ca contine fosfor ptr. inradacinare. Ciuperci micorizate pt. plantarea pomilor n-am reusit sa iau de la Ciumbrud, pt. ca tocmai si-au inchis magazinul online. Fenomenal site-ul despre pasari pe care ni l-ai facut cadou. Multumim.
      Juni

  • Anonymous

    Vad primavara in pozele tale, si cand vad termometrul, norii negri, vantul turbat, ma consolez ca macar s-a topit zapada. Imi place site-ul despre pasari, o sa-l mai vizitez. M-a incantat gradina ta primavarateca si am si invatat ceva nou: scortisoara in lupta cu musculita alba. Acum ma duc repejor sa-mi pudrez puii de Brugmansia. Toate cele bune si spor in toate! 🙂
    PS: nu stiu de ce nu pot posta commentul, am incercat de vreo 3 ori. Scimb acum pe anonymus, Dana.

    • Draga Dana, Azi noapte s-a intors iarna: a suierat vantul pe sosea si o lapovita marunta a zapacit orasul:) Despre musculita, nu am stiut daca este musculita alba sau o forma inaripata de afide si am incercat intai amestecul de ulei, detergent si alcool. Am desprins frunzele cu infestare masiva, care aveau deja pete galbui si erau intesate de larve, am aerisit bine si am vazut ca deja multe dintre ele si-au luat zborul. Am mai pus si niste infuzie de ceapa la treaba si apoi am dat cu scortisoara. Pana acum vad ca nu s-au intors, o sa postez o poza a sa in articol. Verific si ce se intampla la comentarii. Numai bine!

    • Hei Brandusa! Tot citesc la tine povestirile despre gainuse, ca tare as vrea si eu una, dar nu ma pricep! Iar sotul vrea un catel. Are deja un puiut la serviciu pe care l-a ingrijit, a fost cu el la veterinar si acum vrea sa il aduca in curte.

    • Deocamdata ma uit prin gard, la gainile Vecinului Cumsecade. Le-am servit cu fimituri de paine sau mamaliga si acum ma cunosc, se inghesuie cand ma zaresc si daca mai aud si ceva fosnind, devin nerabdatoare. Cocosul e mai retras si ma priveste circumspect…

  • ce de lumină aici, și ce de flori…
    păpădia… e Luna în excursie pe pământ?
    Mie așa mi se pare că strigă țarca: e luna, e luna, priviți, e luna!
    Am tradus corect, pentru că… sunt atras de lucrurile străluciroare, frumoase!
    Seară frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!