Physalis

Home / Blog / Physalis

Am semanat Physalis Peruviana in luna Martie in recipiente separate si l-am lasat acoperit pentru cateva zile. A rasarit repede si a format frunze mici care s-au rotunjit, stimulate de caldura si lumina. Apoi, cand pamantul s-a incalzit, le-am transplantat in solul acoperit cu o folie textila. Le-am udat abundent si le-am protejat in timpul ploilor reci, cu o folie transparenta. Dupa ce si-a ramnificat tulpina, au aparut florile, niste frumoase galbene, care s-au transformat in lampioane subtiri de culoare verde galbui. Cand coace fructul din interior, lampionul se deschide si se rasfrange, lasand la vedere fructul galben – Golden Berry.

Agrisul Nordului, cum se mai numeste planta dupa gustul acrisor, rezista pana toamna tarziu in gradina, fructificand abundent.  Inrudit cu multe matusi tomate , unchi papalai alkekengi, veri tomatillos, physalisul peruvian este rezistent la bolile tomatelor, frunzele sale matasos catifelate nu se pateaza si nu sunt cautate de daunatori. Gustul aromat, diferit de al rosiilor, dulce acrisor si usor picant,  asezoneaza sosuri si salate, mancaruri diferite.

 

  

  In jardiniera, este Physalisul Svetlanei , crescut in balcon, din samanta, de aproape doi ani. A trecut cu bine peste temperaturi cu minus si a format lampioane si flori, acum cateva zile. L-am plantat in gradina, dis de dimineata, intr-un loc insorit, printre bobi, rosii si condurasi. A baut doua galeti de apa si si-a indreptat statura, acum ramane de vazut daca va pastra florile si lampioanele.

Mirelun

8 Comments

  • Am pus si eu anul asta, insa dupa ce i-am dus la mama si i-a plantat in gradian a dat grindina si nu au scapat decat vreo doi care erau mai feriti, nu stiu daca vor reusi sa-si revina destul cat sa mai faca si fructe.

  • Ce delicat e lampionul! Parca e o bijuterie. Nu am avut niciodata planta, dar am mancat rosioara aia portocalie o data (cand le cumparase cineva si le adusese la o masa festiva). Gustul e grozav.

  • Pastreaza florile uscate, au o culoare portocalie si forma frumoasa. Eu am folosit florile la diferite aranjamente/boluri cu frunze si flori uscate.

    • Dana, nu am vazut niciodata lampionul colorat. Am primit cateva rosu – portocaliu Alkekengi, cel necomestibil, dar nu am apucat sa-l sadesc inca. Balsaminele sunt superbee, au iesit din toate culorile si le merge bine. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!