Pomodoro da serbo

Home / Blog / Pomodoro da serbo


       Tomatele coapte sunt culese și păstrate (da serbo) pentru câteva luni de la recoltare. Ciorchinii   roșiilor sunt legați cu un fir pentru a forma ghirlande (nzerte), apoi sunt agățati și păstrați în locuri uscate și bine ventilate. Soiurile Piennollo del Vesuvio, GiaGiù, Gialletto Brindisino, Pomodorino D’Ischia, Borgo Cellano, originare din Italia, sunt varietăți de tomate ale căror fructe se păstrează proaspete timp îndelungat după recoltare.  

      

 

www.stefanoscata.com/album/pomodorino-piennolo-del-vesuvio

 

 

 

         Piennolo del Vesuvio are fructul rotund, de culoare roșie, moțat, cărnos, cu gust acrișor. Pe un ciorchine sunt între opt și zece fructe.

 

 

 

 

 

 

 

         Înrudit cu Piennolo, GiaGiù are coaja mai subțire și gust mult mai dulce. Numele atribuit provine de la o fată pe nume Giulia al cărei bunic, grădinar, a descoperit în cultură acest soi, rezultat în urma unei hibridizări naturale.

 

 

 

 

 

 

          Interesant cum la aceste soiuri fructele maturate din primii ciorchini așteptă coacerea celorlate, până târziu în toamnă, fără a se altera.

              Culoarea soiului este deosebită, nu-ți poți muta privirea, este un roz-gălbui sidefat. În luna iulie fructele au o nuanță de galben, apoi aceasta se modifică pe măsură ce fructul se maturează. Fructele sunt foarte cărnoase, au gust dulce-acrișor, cu foarte puțină zeamă.

 

 

 

 

 

 

 

  

Soiul de roșii Borgo Cellano,

are fructul prelung, cu o coajă lucioasă și pulpă densă. Gustul este clasic, de tomată tradițională.

 

 

 

 

 

Soiul de roșii Pomodorino D’Ischia

           Planta este foarte rezistentă și expansivă, ciorchinii sunt lungi și foarte numeroși. Fructele sunt foarte cărnoase, cu semințe mari, dar puține.

 

 

 

 

 

 

 

–>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!