Rosia Pelerin

Home / Blog / Rosia Pelerin

12 Comments

  • hmmmm… , un ghid asa frumos despre repicare, tocmai acum cand, prin bloguri, pare ca entuziastii pentru gradinarit si-au cucerit un fel de olimp al lor, si stau acolo linistiti, ne-mai avad nimic de daruit lumii… 🙂
    … Multumesc, Mirela.

    Multe mi-au reusit mie pana acum, numai repicarea nu (cred ca totusi, repicarea e adevarata arta a unui gradinar, restul se "invata"…). Sa ai talentul sa manevrezi o plantuta fragila, sa nu-i stingi viata, tocmai cand ii schimbi chiar "lumea" in care a primit-o… e ceva care nu mi-a reusit pana acum…
    Abandonasem sistemul anul asta, dar datorita tie, cred c-o sa-ncerc din nou… Cred ca asta-nseamna ce spunea Phlox aici (de m-a lasat fara cuvinte…) :

    phlox February 20, 2013 at 8:33 PM

    Lantis, Stii ce-mi place mie la blogurile astea? ca poti pune milioane de intrebari, si, pana la urma, tot se gaseste cineva sa-ti raspunda la ele 🙂
    La urma urmelor, d'aia si exista aceste bloguri, nu zic bine?! Fara ele noi am afla mult mai putine, dar fara noi, ele nici n-ar putea exista…

    Entuziasmul pentru gradinarit trebuie sa treaca prin furcile caudine, (umilinta lipsei de informatii, experientei, dispretul celor "cunoscatori", etc)trebuie calit, si astfel, entuziasmul se va transforma in adevarata dragoste de pamant, natura, practic ajungi, undeva mai aproape, de Dumnezeire. Cand vei simti ca lucrurile marunte, obositoare, repetitive se transforma in "mancarimi de palma" si arzi de nerabdare sa le faci,din nou, iar efortul depus pentru zecile de pliviri, udari, scormoneli, este floare la ureche, ei bine, in acel moment incepi sa devii gradinar.
    cu drag

    • Cu siguranta o sa incerci din nou, nu te las sa cumperi rasaduri. Incercam impreuna una dintre variantele de semanare de mai sus si sigur vei avea rezultate bune. Ai vazut cati gradinari sunt dispusi sa ajute, pe mine m-au incurajat mult vorbele lor. E greu si intortochiat drumul, dar ce bune sunt rosiile pe care le cresti singur si cum te transforma aceasta preocupare. Iti multumesc si eu.

  • Luna, tu ar trebui sa scrii carti pentru copii, fata!Mi-o mers la simtiri, parol!
    Cat despre ce spune Vas…, cata dreptate are! D'apai, e simplu: cine vrea sa se lase crescatorit de natura devine ceea ce a vrut dumnezeirea din capul momentului sa fim. Nu vi se pare interesant ca a educa este sinonim cu a cultiva? Stiam eu, si mie. 🙂 🙂

  • Mirelun, frumoasa pasiune, frumoase rasaduri! Dar mai ales frumoasa si de apreciat dedicarea ta de a ne sfatui pe noi, incepatorii. Acum dupa lectia prezentata, am si intrebari:
    1. Pe susie cu ochii negri o repici? Sau plantezi semintele mai la distanta una de alta?
    2. Rasadurile mele de rosioare arata ok – frumusele cele de cherry si mai micute si putin "nelinistite" cele "inima de bou". Stii ceva de asta? Ai observat la tine diferenta intre soiuri la dezvoltare?
    3. Si inca ceva, foarte important: Sunt unele rasaduri care sunt mai inaltute, numai ca au crescut un pic mai mult intre primele frunze si frunzele adevarate. Am loc destul in pahar sa mai adaug pamant, dar daca fac asta ingrop primele frunze, ceea ce cred ca nu este bine. Nu pot sa adaug poza ca sa explic mai bine. Daca nu se intelege ce am spus, intreaba-ma.
    Mult spor! Cu drag, Roxana.

    • Buna Proverbitta! Pe Susie nu o repic,pun 2 3 seminte int-un ghiveci si dupa ce rasar le scot afara. Multe dintre seminte sunt goale in interior si nu rodesc.
      Rasadurile de rosii difera intre ele, ca dimensiune, culoare si chiar miros:)
      Poti sa repici rasadul pana la subtiorile primei frunze adevarate.

  • Bun, asa o sa fac si eu cu Susie.
    Legat de rosii – o sa completez cu pamant pana la frunzele adevarate. Dar…cu frunzele celelalte ce fac? Le rup, le tai sau le acopar cu pamant? Multumeeesc pentru raspunsurile atat de rapide.
    In alta ordine de idei, o data pe saptamana le stropesc cu zer diluat cu apa – deocamdata nu am avut tinctura de iod. Si o sa citesc mai cu atentie despre apa de cenusa, sa o folosesc si pe aceasta. Multumesc, Mirelun.

  • uite cum aflăm noutăţi din istorie…
    care va să zică în 1907 a fost revoltă împotriva roşiilor, nu răscoală!
    no amu să vezi gâlceavă cu istoricii şi cu romanul lui rebreanu!
    sper că nu îţi iei cuvântul înapoi, eu te iau de martor! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!