Sinca Veche

Home / Blog / Sinca Veche

Asezamantul Șinca Veche se afla la 50Km de Brasov, pe drumul spre Fagaras,  intre satele Persani si Sercaita. Din satul Şinca Veche se deschide un drum spre munte si la nici o sută de metri, drumul ajunge la Dealul Pleşului unde se afla Manastirea rupestra, troita, izvorul tamaduitor Buna Vestire, bordeiul cu forma unei jumatati de sfera,  vatra monolitilor, Manastirea noua a Sfantului Nectarie,  parcul ecologic si asezarea dacica. Locul mai este cunoscut si ca pestera manastire, grota, templul ursitelor, sau chiar templul implinirii rugaciunii. In grota sunt scobite doua bisericute ortodoxe alaturate care au functionat succesiv. Turla sfredelita in piatra, face legatura intre cer si pamant si a fost clopotnita si intrare secreta. Originea grotei se pare sa fie mult mai veche –  sa fi fost chiar un templu al stramosilor nostri daci. 

Bordeiul a fost realizat in anii 2007-2008 dupa un proiect original. Este din fibra de sticla, are forma unei jumatati de sfera peste care s-a pus pamant si o plapuma de iarba. Arhitectura sa face trimitere la locuintele dacice descoperite pe dealul Plesu. Bordeiul este folosit ca spatiu expozitional pentru obiecte si unelte. 
Troita a fost ridicata in anul 2010, spre pomenirea calugarilor care au slujit in bisericile de sub pamant. Langa troita se afla  un mic lumanarar ridicat pe patru lespezi mari de piatra.
In varful dealului Plesu se inalta schitul „Sfantul Nectarie”, paraclisul de aici adaposteste o particica din moastele acestui sfant. Pelerinii vin de departe sa se inchine la ele si sa se roage pentru sanatatea trupului si asufletului.
Vatra monolitilor este formata din bucati mari de stanca, ce par sa creasca din pamant.
Un popas pentru suflet, de care se leaga multe legende, mituri si povesti.

Mirelun

9 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!