Tomatele de langa Padure

Home / Blog / Tomatele de langa Padure

Ce mai fac rosiile?
Au alte nevoi acum: macerate, umbrire, copilire, hranire.


Mustarul rosu si ridichiile, parul, caisii, cartofii in fan, loboda, prunii, Weigela, fasolile, clematisii, pack-choi.
Paraul, libelulele si padurea asteapta.
O vita are fainare( cred ), intreb pe Hobby Gradina si mazarea sparanghel a avut un vizitator. 
Concluzie: ne vedem si maine!

 

   

Mirelun

21 Comments

    • Mirelun, imi pare rau de ciuperca de la vita de vie.
      Tomatele, ce sa spun, niste rasfatate frumoase acum, si apoi, niste rasfatate gustoase. Vor sa fie bibilite tot timpul, nu-i asa? Asa ca asta fac si eu de ceva timp. Le-am pus deja firul de cupru la cateva, le stropesc cu macerat de urzica, ba am dat si un strop de bor pe ele – pregatisem pentru castraveti, pentru ca tot cadeau florile si nu rodeau (de la tine am aflat ce sa fac) iar azi am gasit 2 castraveti micuti – se poate sa isi faca efectul borul de pe o zi pe alta?
      Sunt bucuroasa ca am gasit si coada calului azi, si vreau sa pregatesc o stropire pentru ca citeam la Vasi ca e fungicid. Asa ca..spor la treaba, Mirelun, si tine-ne la curent! Cu drag, Roxana.

    • Castravetii tai sunt in solar?
      Am folosit borul la florile vinetelor, atunci cand, din cauza temperaturilor fierbinti, sau a ploilor abundente, florile avortau. Am folosit si la rosii si ardei. Efectul este rapid. 10 g acid boric la 10 litri de apa calduta si se stropeste pe frunze si pe flori. Lasa-le libere apoi cateva zile.
      Coada calului macerat sau infuzie este si hrana si tratament de imunizare. Intareste tesutul plantei prin continutul ridicat de acid salicilic.
      La rosiile mari, rosiile gogosar sau inima de bou, poti sa pui la radacina drojdie, 1 pachet de 50 g la 10 litri de apa. Sunt mari gurmande…
      O zi buna!

    • Da, sunt in solar. Si de cand i-am stropit cu bor la unii dintre ei a pornit rodul. Cam la cate zile sa repet stropirea cu bor?
      Ieri am gasit pe niste castraveti (pe dosul frunzei) o varietate de insecte – nu multe pentru ca acele rasaduri aveau cate o singura frunza, si aceea atacata in faza incipienta: puricei negri, unul rosu (sau ala e acarian?), larve verzi mici, mici care papau frunza, ce sa spun, fiecare planta avea un daunator. Acum ma duc sa ii iau la control iar. Trebuie sa ma intorc la articolele citite in trecut, pentru a vedea cum sa scap de ei.
      O zi frumoasa!

    • Am gasit si eu azi castraveti cu flori, cei pe care am reusit sa-i leg au si simtit ca se pot catara si au dat semnalul. Sunt in umbra solarului vecinului si vad ca le prieste . Mai stai nu te grabi,daca abia ai stropit cu bor. Larve moi sau purici care sar? Incearca cu niste cenusa si vezi maine ce sunt, paianjeni, afide sau purici care sar. Se grabesc toti acum cu caldura asta.

    • Am controlat incao data castravetii. La castraveti sunt niste "puncte" mici crem pe care le observi ca se misca doar daca le privesti cu atentie. Mici, mici. Nu multe, una, maxim doua pe frunza. Apoi tot la castraveti pe dosul frunzei am mai gasit ca o larva mica, mica, de culoare verde.
      Asaaa…mai nou, la broccoli am gasit musculita alba si paduchi verzi micuti. Cred ca abia au aparut, nu e invazie..nu inca. Asa ca azi vreau sa ma ocup de ei.
      Pentru inceput o sa pulverizez cenusa…insa nu prea stiu cum o sa fac. Probabil cu o strecuratoare, nu? Ca mai sunt si bucati de lemnisoare prin ea. Desi la broccoli frunza e cam fina…o sa cam alunece cenusa de pe ea…hai ca am inceput sa gandesc cu voce tare :)) tu cum ai facut vara trecuta? Deocamdata am curatat manual ce am gasit.
      In alta ordine de idei, ieri am mai plantat niste gogosari, ardei gras, craite, galbenele.
      Pe la tine prin gradina ce se mai aude?
      Week-end placut si plin de spor.
      Cu drag, Roxana.

    • Incearca cu apa de cenusa, adauga si putin detergent de vase. primii par a fii afide. Pentru castraveti, am facut infuzie de foaie de ceapa.
      Ai pregatit cumva si urzica? Dupa primele trei zile o poti folosi ca insecticid.
      Pentru puricii verzi, nesatuii varzoaselor, tot cu cenusa. Am avut la gulioare anul trecut. Foloseste o sita veche pentru a imprastia cenusa. Pune si Condurul Doamnei, se lasa sacrificati in favoarea plantelor. Atrag puricii acestia perforatori. Revin maine Roxana.

  • De fiecare data cand vizitez blogul tau am senzatia de perfectiune! Te admir pentru gradina ta frumoasa!
    A iesit bobul pus direct in pamant in gradina:)

    • A iesit bobul?! Nu-mi spune…Dupa ce isi va lua avant sa incerci sa cultivi pe langa el, tomate tardive sau alte legume, vei avea un spor grozav. Eu am facut o portiune numai de bob, mazare si lupin. Sunt plante care fixeaza azotul in sol si te ajuta mult in gradina.

  • Ce frumoasa e clematita!
    Stai langa padure?Eu cred ca am pierdut partea din poveste in care povesteai de padure.Daca da, esti de invidiat, Lizuca din dumbrava minunata.Si eu imi numesc uneori gradina dumbrava, iar cand ma duc acolo cu cateii, ei sunt Patrocle :).Padurea este la mine vegetatia crescuta uneori , pe timp de plloi, abundent.
    Dar vie langa padure? Parca nu merge :).

    • In spatele curtii, sunt raul si padurea din imaginile de mai sus. Padurea este deasa si racoroasa. Rausorul este plin de salcii. De peste nu am avut timp inca:) iti mai spun dupa ce incercam. In spatele curtii sunt urzici, salcii, salcamii, veverite, cotofene, mierle, privighetori si alte pasari. Insecte cu duiumul. Apoi urmeaza foisorul si gradina de legume, pomii fructiferi , apoi bolta de vita de vie si casa. Vecinii au o vie care creste pe araci, ciorchinele este alb-rose si miroase o nebunie toamna, pana tarziu, pentru ca nu obisnuiesc sa stranga recolta devreme, nu se grabesc. Via rodeste foarte bine. Patrocle nu avem inca, dar intentionam, nu stiu insa, cum se va impaca cu ciobanescul vecinului, pentru ca doar pui maina pe clanta si incepe o tevatura de ne stie toata strada. Ne mai trebuie un hamac si timp liber. Probabil ca in vacanta…

    • Ce frumos, Mirelun. Ai in jurul tau atata frumusete. Iti doresc sanatate si putere de munca, pentru a va putea bucura de tot ce va inconjoara, multumind lui Dumnezeu pentru frumusetile pe care le-a creat. De cand ne-am mutat la tara, nu incetez sa ma minunez de cum a creat El totul. Sunt fascinata cum totul porneste de la o samanta si ajunge la o explozie de simturi (frumusete, gust, parfum).
      Cu drag, Roxana.

  • Astazi am ajuns pe blogul tau si nu-mi dau seama cum de nu te-am descoperit pana acum! Gradina este de vis, rosiile plantate din seminte sunt cele mai pitice?

    • Multumesc Aurelia pentru apreciere. Rosiile semanate direct in sol sunt cele micute, ultimele doua poze, inainte de mustarul rosu. Am lasat semintele intr-o solutie din frunza de aloe, este un excelent stimulator si apoi le-am semanat la o adancime de 2 cm. Am invelit patul inaltat cu o folie. Acum vad ca sunt aproape cat cele crescute din rasad. Te mai astept, o seara buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!