Tomatillo

Home / Blog / Tomatillo

Physalis Philadelphica 
Fruct rotund cu gust dulce – acrisor, infasurat intr-o camasa creponata. 
Cand fructul se desparte de invelis, o miere dulce ramane in palma, daca fructul este copt.

Am cultivat-o ca pe celelalte plante din familia Solanacee: din seminte am facut rasaduri si in luna Mai le-am transplantat in gradina, intr-un loc cu soare puternic dar si in loc semiumbrit, langa uriasul cais. Aici s-a inaltat, s-a ramnificat si a rodit foarte abundent.

Planta a fost izolata, nu a avut alte surate pe langa ea, i-au fost vecine tomatele si un asternut de trifoi si craite. A fost plantata pe o parcela din gradina unde a fost cultivata salata rosie de primavara.

Florile sale galbene, intinse de crinoline, se transforma intr-un abajur mic, iar cand fructul este gata de recoltat, camasa se descheie la nasturi si fructul burtos apare, colorat in verde, violet, galben sau rosu, dupa caz.

Pentru hrana plantei am folosit aceleasi macerate care au hranit toata gradina: din tataneasa, coada calului, urzica, cenusa si loboda. Planta necesita sustinere, deoarece creste inalta si se ramnifica. 

Spre deosebire de Physalis Peruviana, batranica cu fruct mic, dulce si foarte aromat, fructul de tomatillo este mare, ferm, iar gustul sau este mai aproape de tomata.

Vedeta a sosului Salsa, tomatillo, alaturi de ceapa alba, coriandru, ardei iute si zeama de lime, este un deliciu. Fructele de tomatillo si ardeii iuti se coc in cuptor 5-6 minute, timp in care bucataria se aromeaza uimitor de bine, apoi ardeii se curata de seminte, se pun in blender impreuna cu tomatillos coapte si se adauga restul: ceapa, coriandrul tocat si zeama de lamaie.
Am incercat sosul salsa, garnitura langa cartofi, gulie si bob, coapte la cuptor, in unt si aromate cu nucsoara si piper.

Mirelun

12 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!