Trandafirii, Artista si Zambila

Home / Blog / Trandafirii, Artista si Zambila

Ieri, in timp ce stateam in gradina, incercand sa-mi fac curaj si sa tai trandafirii, am auzit vocea care imi place cel mai mult: Nepoata Vecinului.  Glasul sau este cristalin si melodios si te surprinde de fiecare data, iar abordarea este directa si fara ocolisuri:
”-Vecinu’ am venit sa vad cum lucrezi in gradina! Am vrut sa-ti scriu o scrisoare si sa o las la cutie , dar n-am stiut cum”. Sotul meu ramane nemiscat si topit si abia respira :
„- Si ce vroiai sa-mi spui?!”
Si dialogul continua astfel, ea se prinde in joc si te tintuieste cu privirea , fara sfiala si fara ezitare.
Are 6 ani , parul buclat si lung , iar ochii sai negri,  intrebatori, te zoresc sa raspunzi.
Trebuie sa o faci, ca nu ai scapare.
Cateodata este trista si are sufletelul abatut, la sfarsit de saptamana pleaca la mama sau la tatal sau, dar ieri a fost in forma si s-a prins de gard cu manutele mici si cu nasul. Vorbeste mai mult cu sotul meu, s-au cunoscut mai bine asta vara, cand el a stat mai mult la gradina si a sapat santurile pentru instalatia de udare.
„Vrei sa iti spun o poezie despre un tantar?” o intreb.
„Daaa”, raspunde ea usor oftat.
Eu incep si ea repeta dupa mine, fiecare vers :
” Sub o frunza de artar sta la umbra un tantar.
Sus, un avion subtire, zbarnaie ca un bondar.
I-a te uita starpituuura , m-a trezit din somn cu gura…”
Tine degetelul ridicat spre cer si rosteste apasat fiecare silaba si in cateva minute a invatat poezia. Fuge spre bunica sa si repeta versurile invatate. Se intoarce apoi si ma chestioneaza :
„- Tu ce vrei sa faci?” ma intreaba ea
„- Sa tai trandafirii, dar nu ma pricep!” ii raspund.
M-am incurcat in noianul de spini, lastari si nu imi aminteam decat putin din ce citisem: se taie oblic deasupra mugurelui, la trandafirii urcatori se taie doar coardele inghetate, brunificate, lastarii lacomi, drajonii, care pornesc de sub sol se indeparteaza, ce mai era?!
Hai si cu foarfeca acum. Ravel si Rumba sunt mai amarati si inghetati, dar au muguri la baza , ceilati arata bine si va trebui sa definitivam  bolta pentru urcatori. Sunt mari si necesita o sustinere serioasa.
Este prima data cand ii tai , pentru ca  sunt tineri, ca si noi in ale gradinaritului. I-am plantat in toamna anului 2011, au fost primii trandafiri cumparati. Cel mai bine s-a dezvoltat Falstaff, care cu floarea sa m-a vrajit  asta vara.
Va atasez si un link pentru incepatori, aici .

M-am bucurat mult ca am gasit ceva semne bune la liliacul Budlejja, am crezut ca a inghetat, dar a inceput sa dea semne bune. L-am dezvelit putin ca sa-l vad mai bine si o rama mi-a si dat binete, adica ea si suratele sale sunt nelipsite , ca o esarfa asortata, asta mi-a spus si a plecat mai departe catre zambila din prima poza.

Am desavarsit si tunelul 2 in 1 , patul inaltat acoperit, unde am asezat aproape toate rasadurile, ca sa aibe soare si o temperatura buna. Parca salata e deja mult mai mare, sau mi se pare mie?

 Am semanat bobul si mazarea si printre ele un amestec de seminte de plante sanitar : facelia , mustar rosu si am trasat alei de trifoi alb. Gradina Zapacita cum ii spune Svetlana.
An de an, va trebui sa plantati ingrasamant verde, care va imbunatati substantial si structura si calitatea lui. Incercati sa faceti asa: an de an lasati , hai nu chiar jumatate, cu toate ca asta e regula, dar macar o treime libera de cultura. pe ea semanati orice dintre ingrasamintele verzi, sau plante sanitar.Este drept ca va dura trei-patru sau chiar 5 ani, dar va merita cu varf si indesat.
Mai poti semana phacelia (mai e si frumoasa) sau lupin anual, sau secara, ovaz, pe care, dupa ce a rasarit, dar atentie sa nu faca spic, il incorporezi cu sapaliga in pamant. este , adica sunt, aceste plante de care-ti zic, niste ingrasaminte verzi de exceptie!

Am semanat si  marar, si am plantat rasadul de tarhon , sa vedem ce o sa iasa.

 Am plantat si topinamburul in zona de Nord a gradinii, spre padure.

Maine ploua toata ziua! 
Ce am semanat sa creasca. 
Mirelun

10 Comments

  • Nu-i greu, trebuie doar sa-i privesti bine, aproape ca-ti spun ei singuri unde sa tai 🙂
    Pe cei agatatori nu-i deranja prea mult, o sa te ocupi de ei mai serios la anu'.Si nu te necaji daca gresesti, trandafirii iarta multe 🙂

  • Anonymous

    Tare frumoasa gradina ta, ca un colt de rai. Sa-ti aduca bucurii, Mirelun, ca sa ne scrii mereu povesti despre plantele tale (eu am invatat multe de la tine). Am incercat sa incoltesc pe Susie, dar n-a vrut deloc; probabil semintele nu-si pastreaza mult timp puterea de germinare. Nu-i nimic, am pus zorele. Cu rosiile n-o sa ma mai omor asa anul asta, am sa ma concentrez pe pomi. Vreau sa pun cativa pomisori salbatici, pe care sa-i altoiesc la anul. Si-am mai cumparat de la Starkl 2 arbusti ruda cu Lonicera, care se numesc "Cei sapte fii ai raiului". Sper sa am noroc cu ei. Om vedea.
    Juni

    (Nu mai semnez Lanti, ca-mi prind urechile in conturi de mail, si alte prostii … :))

    • Mult succes cu Lonicera. Eu am folosit la plantarea pomilor fructiferi, arbustilor fructiferi si trandafirilor, ciupercile micorize. Frumoase si zorelele, le plantez si eu Sambata.

  • Anonymous

    Multumesc mult, Mire, uitasem de asta. Intamplator, asta cautam acum, ceva de genul hormon de inradacinare, cu continut un pic mai mare de fosfati. Am gasit linkul la tine cu firma care livreaza asa ceva. Juni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!