Roșii prunișoare

Home / Blog / Roșii prunișoare

Sunt roșiile care ne pun la treabă și ne umplu bucătăria cu arome de bulion, zdrăngănit de borcane și învârteli în oale. Cu formă prelungă, cu zeamă puțină, cărnoase și consistente sunt potrivite pentru pasta de tomate, pentru uscat și conservat. Culorile variază de la roșu, roz, galben, orange, cu striuri sau cu umeri albaștri.

      

Black Icicle

Soi originar din Ucraina, creat de Aleksey Kulk. Fructe cu greutatea între 50 pînă la 100 de grame, de tip prunișoară, lungi, de culoare cafeniu-violet, cu umeri de culoare verde inchis. Pulpa este fermă, cu aromă bogată. Soiul este potrivit pentru depozitare și uscare. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedeterminată. Producție excelentă și o conservarea bună a fructelor.

Black Icicle

Buratino

Soi originar din Rusia, prezentat la Seed Savers Yearbook în anul 1998 de către Ake Truedsson din Suedia. Fructe de 80 până la 180 de grame, galben-portocaliu, cu forma alungită sub forma unei sticle cu un vârf lung, curbat ca un corn. Pulpa are o aromă surprinzător de bună.  Soiul este nedeterminat și productiv.

Buratino

Cream brown

Fructe în formă de prună, de culoare roz închis, cu un interior foarte cărnos, plin de gust și de aromă. Este un soi foarte productiv, cu fructe prinse în ciorchini mari, numeroși. Creștere nedeterminată.

 

Cream Brown

Roșii de Dorobanți

Soi românesc din Județul Arad, localitatea Dorobanți. Fructe de culoare roz, cu formă ovală. Sunt foarte rezistente la transport, compacte, dulci și zemoase. În interior pulpa este portocalie. Creștere nedeterminată.

Roșii de Dorobanți

Gargamel

Soi recent, originar din SUA, cu fructe de culoare roșie, ovale, cu un desen deosebit, zebrate, cu dungi albastre cafenii. Aroma este deosebită, bogată, diferită de alte roșii albastre. Calitatea soiului este rezistența la depozitare, fructele se mențin într-un loc rece și întunecos până la 2 luni. Soi productiv, cu creștere nedeterminată.

Gargamel

Grase de bulion

Soi originar din România, zona Mureș. Fructe ovale, foarte cărnoase, cu gust foarte bun, perfecte pentru bulion. Pe un ciorchine sunt 6-7 fructe. Planta are creștere semi-determinată, cu producție bogată la început de sezon.

Grase de bulion

Roșii kapia

Prunișoare de culoare roz, cu interior cărnos, potrivite pentru sosuri și uscare. Gustul este bun, aromat. Roșiile sunt dispuse în ciorchini-evantai, câte 6-8 fructe. Creștere nedeterminată.

Roșii Kapia

Long John

Soi originar din SUA, creat de către Gordie Hanna. Fructe roșii, foarte originale, cu lungimea între 10 până la 20 cm lungime, sub forma unui dovleac. Pulpa este fermă și conține foarte puține semințe. Creștere semi – determinată.

Long John

Prunișoarele lui Lucian

Soi originar din România, localitatea Crivățul, de lângă Ploiești. Lucian, colegul meu, a păstrat și cultivat ani la rând semințele mamei sale. Soiul acesta are fructele cu formă de prune foarte mari, ovale, cărnoase, cu greutatea între 150 și 300 de grame. Fructele sunt potrivite pentru sosuri și pasta de tomate, dar sunt foarte gustoase și în salate, fructele sunt zemoase. Planta este foarte productivă.

Prunișoarele lui Lucian

Pera d’Abruzzo

O varietate foarte veche, originară din Italia, cultivată în regiunile de coastă din regiunea Abruzzo, din estul Italiei. Fructe de culoare roșie, cu umerii verzi, ovale sau în formă de pară, cu greutatea între 150 și 250 de grame. Fructele sunt foarte cărnoase, cu pulpă densă, cu semințe puține, cu gust dulce, aromat, fiind potrivite pentru pastă și bulion. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedetrminată.

Pera d’Abruzzo

Pero Gigante

Varietate a cărei origine nu este sigură în ciuda numelui său cu consonanță italiană. Fructele sunt de culoare roșie, mari, de 200 până la 350 de grame, cu formă neregulată, ovală sau în formă de pară. Ciorchinii au de la 4 până la 5 fructe. Fructele sunt foarte cărnoase, cu puține semințe în interior, sunt potrivite pentru pasta de tomate. Creștere nedeterminată.

Pero Gigante

Piccin

Piccin

Piccin

Piccin

Piprakujuline triibuline

Piprakujuline triibuline
Soi originar din Rusia. Fructele au greutatea între 100 și 150 de grame, de culoare roșie cu dungi galben-portocalii. Pulpa este cărnoasă, aromată, cu semințe puține, potrivite pentru pregătirea pastei de tomate. Soi productiv, cu creștere nedetereminată.

Piprakujuline triibuline

Piprakujuline triibuline

Prue

Prue
Soi originar din Massachusets, SUA. Fructe mari, cu formă variabilă, ovală sau cu formă de inimă, cu greutatea între 150 și 300 de grame. Soiul are fructe dulci, cu semințe puține, aromă bogată, potrivite pentru sosuri. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedeterminată.

Prue

Prue

Purple smarald

Soi originar din Wienerwald, Austria. Fructe cu greutatea între 60 până la 120 de grame, de culoare roșie-cafenie cu striuri verzi, alungite. Gust este dulce, sunt zemoase și cărnoase. Creștere determinată, planta produce abundent la început de sezon.

Purple smarald

Purple Smarald

Soi originar din România, produs de Institulul pentru Legumicultură si Floricultură Vidra. Fructele au culoare roșie, formă ovoidă, compactă. Sunt potrivite pentru sosuri și paste, fiind foarte cărnoase. Soi cu creștere determinată.

Grase de bulion

Romec

Shadow boxing

Shadow boxing
Varietate recentă originară din SUA, creată de Tom Wagner. Fructele au formă ovoidă, partea expusă la soare se colorează în albastru, iar cealaltă parte este portocaliu roșcat cu striuri. În interior pulpa este de culoare roșu aprins cu aromă pregnantă, ușor acrișoară. Planta este foarte productivă, creștere nedeteminată.

Shadow boxing

Shadow Boxing

Zolotoi banan

Zolotoi banan
Soiul este originar din Rusia. Fructele în formă de banană, lunguiețe, cu greutatea între 100 și 150 de grame, cu gust bun dulce, ușor acrișor sunt dispuse în ciorchini. Planta necesită udare frecventă, este foarte productivă. Creștere nedeterminată.

ZOLOTOÏ BANAN

Andine cornue orange

Soi originar din America de Sud. Fructe cu greutatea între 80 și 120 de grame, cu formă de ardei, de culoare galbenă, care devine portocalie la maturitate. Pe un ciorchine sunt între 5 până la 8 fructe, foarte cărnoase, cu semințe puține, recomandate pentru pregătirea sosurilor. Planta este viguroasă, cu creștere nedeterminată

Andine Cornue Orange

Andine cornue

Fructe de culoare roșie, cu formă cilindrică, foarte cărnoase. cu pielea lucioasă. Planta are numeroși ciorchini cu câte 5 până la 7 fructe. În interior pulpa este densă cu puține semințe, cu aromă bună și gust dulce. Creștere nedeterminată, planta este foarte productivă.

Andine Cornue

Cow’s tit

Fructe mari, cu formă de ardei kapia, de culoare roșie, cu lungimea de până la 20 de cm. și greutatea între 250 până la 400 de grame. În interior fructele sunt foarte cărnoase, cu semințe puține, foarte dulci. Recomandate pentru pasta de tomate sau pentru uscare. Productivitate foarte bună, fructele se păstrează timp îndelungat după ce au fost recoltate. Creștere nedeterminată.

Cow’s Tit

Matt d’imperio

Soi de origine italiană, foarte vechi, cultivat în SUA de către Matt Mauri. Bunicul lui Matt a dus semințele peste ocean, din Roma în Pensylvania, în anul 1900. Soiul a fost cultivat mulți ani la rînd de către bunicul lui Matt. Fructele sunt de culoare roșie, au formă ovală, uneori cordiforme, cu vârf ascuțit, sunt dispuse în ciorchini viguroși. Sunt foarte cărnoase, cu gust deosebit, aromat, recomandate pentru uscare, salate sau sosuri. Planta este nedeterminată și foarte productivă.

Matt d’imperio

Orange banana

Soi originar din Rusia, cunoscut din anul 1994, când a fost inclus în Seed Savers Yearbook . Fructele sunt de culoare galben-portocaliu, în formă de prună, cu greutatea între 50 și 100 de grame, unele se termină în vârf cu un mic moț. Ciorchinii au între șase și zece fructe. Aroma este dulce, ușor acrișoară, proaspătă și delicioasă, din care se poate pregăti pasta de tomate. Creștere nedeterminata.

Orange Banana

Striped roman

Soi originar din SUA. Mutație spontană care a apărut în 1997 în grădina lui John Swenson din Illinois care a cultivat-o și a stabilizat-o. Fructe roșii, cu dungi galbene, în formă de prună alungită, care se termină cu un moț. Frutele au greutatea între 150 până la 250 de grame. În interior, fructele sunt foarte cărnoase, cu gust dulce, potrivite pentru pasta de tomate. Creștere nedeterminată.

Striped roman

Tegucigalpa

Soi originar din Honduras, localitateaTegucigalpa. Fructele sunt roșii,cu dimensiune între 6-10 cm lungime și greutatea între 40 până la 90 de grame, conice, alungite. Fructele sunt dispuse în ciorchini cu formă de evantai. Gustul este dulce, fructele sunt zemoase, potrivite pentru salate dar și pentru conservare, uscare, coacere și sosuri. Soiul este productiv și nedeterminat.

Tegucigalpa

 

Cultivați si degustați! 

 
 
 
 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gradina Mirelei Facebook Logo
error: Aceasta imagine este protejata la copiere!